Lukket natteliv medførte markant færre voldsanmeldelser | Indland


Den 11. marts blev coronanedlukningen en realitet, og med et stoppede livet og

promillerne

på landets barer, bodegaer og diskoteker.

Øllene forblev i kassen, shotsglassene samlede støv, og ingen drinks blev langet over disken i de sene timer.

Og når det er tilfældet, opstår der også markant færre sammenstød, der udarter sig til voldsepisoder. Det viser en undersøgelse, der beskæftiger sig med udviklingen af flere forskellige kriminalitetstyper i perioden fra nedlukningen til og med søndag den 19. april.

– Det er vores vurdering, at faldet primært skyldes nedlukningen af nattelivet, siger Jonas Mannov, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd, der har været med til at lave undersøgelsen i samarbejde med Syddansk Universitet og Syd- og Sønderjyllands Politi.

På baggrund af tallene og erfaringer fra Norge, der viser, at antallet af voldsanmeldelser stiger med 16 procent for hver time åbningstiden udvides, opfordrer han til, at man ser nærmere på den måde, som det danske natteliv fungerer.

– Vi synes jo, det er værd at spørge, hvordan vi undgår at komme op på samme niveau (af voldsanmeldelser, red.) som før nedlukningen, i takt med at vi lukker op igen. På den måde undgår rigtig mange mennesker at blive udsat for vold, siger han.

– Det er i hvert fald noget, man kan diskutere i samarbejde med kommunale myndigheder, politi og restaurationsbranchen, om der er noget, vi skal gøre anderledes, siger Jonas Mannov.

Starte forfra med nattelivet

Han fremhæver også en bedre håndhævelse af det, som han kalder “ansvarlig udskænkning”, hvor restauratører ikke bør servere for folk, der er til fare for dem selv eller andre, som et værktøj, der kan være med til at

begrænse

antallet af voldsepisoder i nattelivet.

Også Linda Minke Kjær, der er professor MSO på Syddansk Universitet og en af undersøgelsens forfattere, mener, at faldet i voldsanmeldelser er iøjnefaldende og værd at tage ved lære af.

– Man kan se på, hvordan vores natteliv skal se ud. Hvordan skal det være med bevillinger, og hvor lang tid der skal være udskænkning på de forskellige beværtninger og så videre. Simpelthen, om vi skal starte forfra, siger hun.Source link